Kostkarka do lodu to istotne urządzenie zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i w domach prywatnych. Równe, estetyczne, łatwo dostępne kostki do lodu urozmaicą wiele napojów, drinków czy nawet potraw, zwłaszcza z owocami morza. W sytuacjach awaryjnych mogą natomiast posłużyć do przygotowania zimnych okładów. Warto więc wiedzieć w jaki sposób funkcjonuje tak popularna kostkarka do lodu.
Jak działa kostkarka do lodu?
Kostkarka do lodu zbudowana jest z następujących elementów:
- czynnik chłodzący
- wyjmowany zbiornik na wodę
- szufladka lub koszyk na kostki lodu
- czujnik poziomu lodu
Wystarczy podłączyć urządzenie do zasilania, napełnić zbiornik wodą, włączyć kostkarkę i ustawić opcję robienia kostek lodu. Gdy kostkarka zacznie pracować, woda samoistnie przedostanie się do pojemnika. W tym momencie zaczyna działać czynnik chłodzący, który z wykorzystaniem termostatu zamraża wodę. Po chwili (zwykle kilkanaście minut) w foremkach znajdują się już gotowe, kształtne kostki lodu.
Chociaż zależy to od rodzaju urządzenia, zwykle kostki do lodu wytwarzane są do momentu, aż w urządzeniu zabraknie na nie miejsca. Wówczas dopiero po opróżnieniu pojemnika proces rozpoczyna się na nowo, za co odpowiada czujnik poziomu lodu. Dzięki tak sprawnemu systemowi kostkarka do lodu jest w stanie wytworzyć nawet kilkanaście kilogramów kostek lodu w ciągu dnia.
Jak działa kostkarka do lodu w lodówce?
Niektóre lodówki posiadają wbudowaną niewielką kostkarkę do lodu. W zależności od modelu, mogą one pobierać wodę z sieci wodociągowej bądź musimy ją wlać do wbudowanego zbiornika. Reszta procesu przebiega tak samo jak w poprzednim przypadku – woda trafia do foremek, gdzie za pomocą czynnika chłodniczego ulega zamrożeniu. Wówczas uruchamia się system grzewczy, dzięki któremu bez problemu możemy wyjąć kostki lodu z foremek.